Novosti
Tehnika inzinjering Bijeljina

Novosti

GP "Tehnika inžinjering" Bijeljina: Uz dobru organizaciju posla poštuje sve rokove u građevinarstvu

Dobra organizacija posla i kvalitet daju konačan rezultat

Građevinsko preduzeće ,,Tehnika inžinjering” je 25 godina  uspješnog poslovanja zaokružilo pričom o izgrađenih pedesetak stambeno – poslovnih objekata. U ovoj godini taj uspješan poslovni niz upotpunjen je sa još dvije završene novoigrađene zgrade.

Vlasnik i osnivač ,,Tehnika inžinjeringa” Mitar Gajić, na početku razgovora za ,,Semberija info”, kaže da je u ovoj godini uspješno završena izgradnja zgrade sa četrdeset stanova u Ulici Filipa Višnjića.

- Izgradnja je počela u martu 2021. godine, da bismo 16. juna ove godine obavili tehnički pregled. Dakle, ta zgrada je završena za petnaest mjeseci. Zahvaljujući dobroj organizaciji posla, maksimalno iskorištenom vremenu i u zimskom periodu, zahvaljujući kupcima koji su redovno izmirivali svoje obaveze, mi smo mogli redovno da plaćamo usluge kooperanata, tako da su i oni pratili dinamiku koju smo mi nametnuli. Unutrašnji, takozvani zanatski radovi, obavljani su u zimskim mjesecima, te je maksimalno iskorišteno vrijeme. Završili smo u ovoj godini i izgradnju zgrade u Ulici Slobodana Jovanovića sa 24 stana. Nju smo počeli graditi prvog jula 2021. godine, a tehnički pregled je izvršen u avgustu ove godine. Ta zgrada je, praktično, završena za nepunih trinaest mjeseci. Uz dobru organizaciju posla, to su maksimalni rokovi u građevinarstvu. Ukoliko to ne postižemo, onda su na gubitku svi, kako investitori i izvođači, tako i sami kupci. Kada kažem da gubimo, tu mislim i na visoke troškove prema državi, odnosno prema lokalnoj zajednici u vidu građevinske rente, dokumentacije i svega ostalog. Svojevremeno sam učestvovao u izgradnji stanova u Tuzli, u godinama prije rata, tako da dobro poznajem ovu problematiku. Kvalitet izvedenih radova je uvijek na prvom mjestu, na drugom mjestu je vremenski rok za koji objekat treba izgraditi. Kada se to dvoje ispoštuje, onda se može očekivati i finansijski rezultat od ovog posla”, kaže čovjek koji je više od četrdeset godina aktivan u građevinarstvu.

Gajić za ,,Semberija info’’ kaže da se u proteklih godinu dana puno toga promijenilo, počevši od cijena repromaterijala, radne snage i svega ostalog.

- Imali smo mi problema i sa pandemijom virusa korona. Srećom, uspjeli smo na vrijeme završiti izgradnju jednog velikog objekta. U prošloj godini smo se suočili s velikim skokovima cijena repromaterijala. Imali smo problema i sa našim kooperantima, jer niko nije smio da uđe u posao, nisu znali šta ih čeka. Svi elementi su poskupjeli, od procenata koje dajemo vlasnicima zemljišta, do repromaterijala, radne snage i svega drugog. Kooperantske usluge su tada povećane, a mnogi od njih nisu smjeli da potpisuju ugovore o saradnji, jer nisu znali šta ih čeka u narednim mjesecima. U prošloj godini prodavali smo stanove u izvođenju po 1.650 KM i po 1.700 KM, već u novembru prošle godine po 1.780 KM, a neki kupci su mi u aprilu te godine dali novac, kada je cijena bila 1.400 KM. Tu se puno gubilo, ali, ugovore nismo mogli mijenjati. Rizik je bio prodati stan, a nisi svjestan šta te poslije svega čeka. Tom i takvom riziku bili smo izloženi svi mi u posljednje dvije godine. Nismo željeli raditi anekse ugovora, već smo ispoštovali ono što smo s kupcima u startu dogovorili. Samo na jednom stanu smo izgubili 28.000 KM. Ugovaranje stanova na određeni vremenski rok, zbog promjenljivih cijena repromaterijala i radne snage, predstavlja veliki rizik”, ističe Gajić.

- Sada smo došli do realne cijene od 2.400 KM po kvadratu, u situaciji kada je objekat izgrađen više od pedeset odsto, pod uslovom da se ne mijenjaju postojeći uslovi građenja”, kaže na kraju ovog razgovora Mitar Gajić.

Pripremaju izgradnju dva nova objekta

- Imamo dvije ponude za izgradnju novih stanova, jednu u Tolstojevoj ulici, za izgradnju zgrade sa 54 stana. Sporo ide izlaganje, što usporava i dobijanje lokacijskih uslova, iako smo na vrijeme izvršili sve pripreme. Pripremamo  dokumentaciju i za izgradnju objekta u Ulici Ruđera Boškovića, sa 34 stana. Uglavnom godišnje završavamo izgradnju po 80 do stotinu novih stanova.

Izvor: Semberske novine - Semberija info

GP Tehnika inžinjering Bijeljina
Powered by limun.co